Konkurs Uczniów Szkół Gastronomicznych połączony z Dniem Dziecka

Fot. Janusz Wojtarowicz 2013.06.02 10:24 / news / czytano 4258 / opinie 1

Kilka godzin uczniowie szkół gastronomicznych przyrządzali potrawy z pstrąga na specjalnie w tym celu skonstruowanym podeście na Dunajcu pod Trzema Koronami w Sromowcach Niżnych.

Na czterech przygotowanych stanowiskach każdy miał godzinę na "stworzenie" potrawy, która pozwoliłaby mu zdobyć uznanie Komisji Degustacyjnej (40% wartości głosu) i Komisji Technicznej (60% wartości głosu). W skład pierwszej weszli przewodniczący Arkadiusz Ślusarenko szef kuchni Hotelu Park Inn w Krakowie i członkowie Grzegorz Zdeb z Culinary Consulting, ks. Paweł Bryś Kapelan Małopolskich Gastronomików oraz Michał Góra szef kuchni Hotelu Puro w Krakowie. Drugą tworzyli przewodniczący Marek Galica wiceprezes Stowarzyszenia Małopolskich Cukierników i Kucharzy i  Marcin Parda członek SMCiK oraz Fabrice Boulahouache szef kuchni Miguel Moreira. W konkursie wzięło udział czternastu chłopców i jedna dziewczyna z dziesięciu szkół. Impreza odbyła się między innymi dzięki zaangażowaniu w organizację wiceprezesa SMCiK Michała Henzela. Patronat Honorowy nad imprezą objął Marszałek Województwa Małopolskiego Marek Sowa.
 
Równolegle z konkursem kulinarnym odbywał się Dzień Dziecka pod hasłem "Zdrowie i Bezpieczeństwo" w ramach którego odbyły się pokazy ratownictwa i pierwszej pomocy przeprowadzone przez Stowarzyszenie "Służba Świętego Łazarza" LAZARUS. Ratownicy medyczni i lekarz przekonywali uczestników o potrzebie pomagania, uczyły dzieci jak udzielać pierwszej pomocy oraz uświadamiali zebranych na temat transplantacji. Każdy mógł skorzystać z bezpłatnego badania poziomu cukru, zmierzyć ciśnienie lub wykonać EKG. Uczestnicy zobaczyli działanie straży pożarnej i ratownictwa medycznego w symulowanym wypadku drogowym. Specjalnie w tym celu został sprowadzony pod Trzy Korony zezłomowany samochód. Strażacy z Jednostki Ratowniczo-Gaśniczej Państwowej Straży Pożarnej w Nowym Targu z dowódcą Piotrem Olesiem, strażacy z Ochotniczej Straży Pożarnej w Sromowcach Niżnych oraz ratownicy medyczni z przeprowadzili pokaz wyciągania rannych z rozbitego samochodu z pomocą nożyc hydraulicznych. Dzieci mogły zobaczyć jak wygląda praca ratownictwa medycznego i strażaków jeżdżących do wypadków drogowych. Miały możliwość zwiedzenia samochodu JRG, przymierzenia kasków strażackich oraz użycia osobiście węża strażackiego. Na przystań flisacką pod Hotelem Nad Przełomem przyjechał również radiowóz i motocykl policyjny, któremu dzieci mogły przyjrzeć się z bliska.
 
Podczas kilkugodzinnego konkursu kulinarnego, dzieci uczestniczyły w licznych konkursach, które wymyślał prowadzący wodzirej Marcin Kruk. Nagrody dla najmłodszych ufundowała Agencja Rynku Rolnego. Dorośli wbijali kilkunastocentymetrowe gwoździe do drewnianej belki na czas, zwycięzcy otrzymywali kupon na darmową pizzę. Parami mogli wystartować w pływaniu na sucho flisacką łódką, jedna osoba w łódce odpychała się spryzą a druga przekładała kawałki żerdek z tyłu do przodu. Uczestnicy zawodów w nagrodę pływali po Dunajcu z flisakami.
 
Konkurs kulinarny zakończył się ogłoszeniem wyników przez Michała Henzela. - Mam przyjemność uczestniczyć już trzeci raz w tym konkursie. Wspólnie z Grzegorzem musimy powiedzieć, że ten rok był bardzo dobry. Widać przygotowanie i przemyślenie dań, które wyglądały świetnie na talerzu. Jednogłośnie wybraliśmy najlepsze danie - podkreślił przewodniczący Komisji Degustacyjnej Arkadiusz Ślusarenko. - W tym roku jest dużo lepiej jeśli chodzi o wykorzystanie technik obróbki termicznej. Ze smakiem było różnie, tylko Małgosia spróbowała to co podała komisji. To nie jest tak, że jak ktoś nie wygrał jest przegranym. Sam udział jest wyróżnieniem i na pewno będzie to miała znaczenie w waszej przyszłej pracy - dodał przewodniczący Komisji Technicznej Marek Galica. Zwycięzca otrzymał dodatkowo nagrodę Wójta Gminy Czorsztyn Tadeusza Wacha. 
 
Wyniki Konkurs Uczniów Szkół Gastronomicznych;
 
1. Michał Zawiślak ZS Agro-Technicznych Ropczyce
2. Igor Antoszewski ZSG Wrocław
3. Dawid Drewniany ZSEG Tarnów
Wyróżnienie Michał Bąk Iwonicz Zdrój

Dyplomy za udział otrzymali; Małgorzata Wesołowska ZSEG Tarnów, Grzegorz Kotelon ZS nr 14 Kraków, Mateusz Nowokuński ZSG nr 1 Kraków, Michał Wester ZSG Wrocław, Szymon Maj OHP Niepołomice, Leszek Czytajło ZSG nr 2 Kraków, Łukasz Moneta ZSG nr 2 Kraków, Kamil Jędrzejczyk OHP Niepołomice, Daniel Woźniak ZSG nr 1 Kraków, Józef Pojasek ZSZ Krościenko n/D, Mateusz Cyganik ZSPS Kraków.
 
Organizatorami imprezy byli Polskie Stowarzyszenie Flisaków Pienińskich na Rzece Dunajec oraz firma GASTRO-PACK Michał Henzel.




Autor: Oprac. red.
Zdjęcia: Janusz Wojtarowicz
Dodaj do:


Ostatnie komentarze

Jawor2013.06.24 13:06
świetny konkurs, pozdrowienia dla pana dyrektora Michała
1

reklama

reklama

Nasi Partnerzy
Gmina Ochotnica Dolna Zwizek Podhalan w Polsce Miejski Ośrodek Kultury w Szczawnicy Moutain Touch
Polecane serwisy turystyczne
Pieniny Szczawnica Czorsztyn
Misja Pienińskiego Portalu Informacyjnego Pieninyinfo.pl;
Wspieranie turystyki, biznesu, edukacji, przedsięwzięć o charakterze sportowym, kulturalnym, prospołecznym, proekologicznym oraz podnoszenie poziomu i jakości wewnętrznej współpracy społeczności Pienin i najbliższych okolic.

Copyright © s.m.art since 2004
Korzystanie ze strony oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, niektóre mogą być już zapisane w przeglądarce. Więcej informacji można znaleźć w polityce plików cookie.X zamknij