XIX Konkurs Potraw i Nalewek Regionalnych – IV Międzynarodowy

Fot. Magdalena Wojtarowicz 2014.02.23 19:00 / news / czytano 3691 / opinie 0

W sobotę w Domu Kultury w Kluszkowcach odbyła się kolejna edycja konkursu ukazującego walory i tradycje kulinarne regionu pienińskiego i gorczańskiego.

W konkursie wzięło udział sześć Kół Gospodyń Wiejskich z Gminy Czorsztyn oraz Koło Gospodyń Wiejskich z Czerwonego Klasztoru ze Słowacji. - Łącznie gospodynie przygotowały 22 nalewki i 214 potrawy pośród których, po raz pierwszy w konkursie, znalazły się dania szwajcarskie. Rekordową ilość dań – 47 zaprezentowały panie z KGW z Maniów - zaznacza Janina Plewa Dyrektor Gminnego Centrum Kultury w Kluszkowcach. Po degustacji odbyła się część artystyczna. Na scenie członkinie kół dodatkowo zaprezentowały się w krótkich programach artystycznych. W programie wystąpił także zespół „Lubań” z Kluszkowiec i kapela ze Słowacji pod kierownictwem Duszana Regeca. Pokarmy i nalewki pobłogosławił i poświecił o. Jacek Pawlikowski proboszcz parafii Kluszkowce.

List okolicznościowy z podziękowaniem za zaproszenie do Tadeusza Wacha Wójta Gminy Czorsztyn wystosował Marszałek Województwa Marek Sowa. Pisze w nim: - Małopolska należy do rodziny europejskich regionów, w których kultura i sztuka ludowa są ciągle żywe, rozwijają się i inspirują. Poprzez pielęgnowaną kulturę obyczaje, barwne stroje, oryginalną kuchnie lokalną – tradycja ludowa nadal decyduje o obliczu Małopolski. 

Słowa przywitania i podziękowania za starania w przygotowaniu dań regionalnych skierował do zebranych włodarz gminy Tadeusz Wach. Wśród zaproszonych gości byli m. in. Anna Paluch Poseł na Sejm RP, Bogusław Waksmundzki Przewodniczący strony polskiej Euroregionu „Tatry”, Bogusław Janus Burmistrz Rogoźna, Stanisław Gawęda Wójt Gminy Krościenko n/D, Krystyna Kubik Prezes Stowarzyszenia LGD „Gorce - Pieniny”, Stefan Dziurny Starosta Czerwonego Klasztoru, Michał Janerko Komendant Komisariatu Policji w Krościenku n/D a także samorządowcy, komendanci OSP, dyrektorzy szkół i kierownicy jednostek podległych. 

Po części oficjalnej komisja konkursowa rozpoczęła pracę. Józefa Kuchta – dyrektor GOK w Łopusznej, Barbara Mikołajewicz – prezes oddziału Góralskiego Stowarzyszenia Gospodarstw Gościnnych, Teresa Ptak i Barbara Ciesielka – nauczycielki w Zespole Szkół Zawodowych i Placówek w Krościenku n/D wyróżniły po kilka potraw każdego z kół a także oceniały występy sceniczne. Oddziały KGW otrzymały nagrody w wysokości 1200 złotych każdy, ufundowane przez Wójta Gminy, natomiast KGW z Czerwonego Klasztoru nagrodę pieniężną w wysokości 700 złotych. Na stołach królowały tradycyjne produkty pochodzące z własnych gospodarstw takie jak: gęsina, baranina, królik, korpiele, groch, wyka, miód, zioła raz grzyby. Wszystkie wyroby i potrawy zaprezentowane na stołach udekorowanych pięknymi obrusami i serwetami ręcznie haftowanymi oraz bukietami kwiatów. Gaździny ubrane w piękne regionalne stroje, charakterystyczne dla każdej ze wsi.

Ocena programów artystycznych:
1.Kluszkowce - przedstawiły „Radkę w ciemno”- jako sposób na rozwiązanie problemu osób samotnych w Kluszkowcach – starych kawalerów i panien.
2.Sromowce Niżne – ukazały atrakcję turystyczną Pienin, spływ przełomem Dunajca.
3.Sromowce Wyżne – przedstawiły program „Posiady w Izbie Regionalnej”. Program nawiązywał do dawnych tradycyjnych odwiedzin sąsiedzkich. 
4.Czorsztyn – „Babsko recepta na pijoka”- W programie ukazany sposób na rozwiązanie problemu alkoholowego w rodzinie.
5.Mizerna - „Wybory sołtysa”. Obietnice przedwyborcze kandydatów na sołtysa oraz rywalizacja żon do tytułu pierwszej damy w Mizernej.
6. Maniowy – „Potrójna radość”. Program ukazujący problemy życia codziennego w rodzinie wielopokoleniowej i związane z tym radości. Radość z narodzin prawnuka, radość z narodzin cielaka oraz radość z przepisania gazdówki.

Tegoroczną edycję konkursu wsparła finansowo Federacja Regionalnych Związków Gmin i powiatów, realizator Projektu Szwajcarskiego pn. "Polsko - Szwajcarska Platforma Benchlearningowa dla turystyki ekologicznej i elektromobilności Regionów Górskich". Celem projektu jest uczenie się przez porównywanie do najlepszych wzorców, a w szczególności przeniesienie wiodących doświadczeń turystycznego szwajcarskiego Regionu Goms do polskich regionów górskich. W projekcie tym bierze udział Gmina Czorsztyn stąd obecność na stołach potraw kuchni szwajcarskiej.

Organizatorami konkursu byli: Wójt Gminy Czorsztyn, Gminne Centrum Kultury Kluszkowce, KGW z Gminy Czorsztyn. Sponsorzy: Bank Spółdzielczy z Krościenka n/D, Ralsystem Ryszard Kurpiel Kluszkowce, Usługi i Instalacje Elektroniczne Andrzej Jandura z Kluszkowiec oraz FUH Bronisław i Jan Jabłońscy.




Autor: mw
Zdjęcia: Magdalena Wojtarowicz
Dodaj do:


reklama

reklama

Nasi Partnerzy
Gmina Ochotnica Dolna Zwizek Podhalan w Polsce Miejski Ośrodek Kultury w Szczawnicy Moutain Touch
Polecane serwisy turystyczne
Pieniny Szczawnica Czorsztyn
Misja Pienińskiego Portalu Informacyjnego Pieninyinfo.pl;
Wspieranie turystyki, biznesu, edukacji, przedsięwzięć o charakterze sportowym, kulturalnym, prospołecznym, proekologicznym oraz podnoszenie poziomu i jakości wewnętrznej współpracy społeczności Pienin i najbliższych okolic.

Copyright © s.m.art since 2004
Korzystanie ze strony oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, niektóre mogą być już zapisane w przeglądarce. Więcej informacji można znaleźć w polityce plików cookie.X zamknij