Zdjęcia: AS
W niedzielę 17 lipca w remizie OSP w Maniowach odbył się XXI Konkurs Potraw i Nalewek Regionalnych. Po raz VI wydarzenie zorganizowano z udziałem gości z zagranicy. Poniżej podajemy wyniki konkursu.
Koła Gospodyń Wiejskich ze Sromowiec Wyżnych, Sromowiec Niżnych, Kluszkowiec, Mizernej, Czorsztyna, Huby, Maniów i Kapuszany ze Słowacji przygotowały łącznie 162 potrawy i 30 nalewek.
Komisja w składzie: Regina Leja - nauczyciel w Zespole Szkół Rolniczych w Nowym Targu, Jerzy Pal - aktor Tarnowskiego Teatru im. Ludwika Solskiego w Tarnowie oraz Andrzej Mikołajewicz - specjalista w zakresie turystyki wyróżniła: dla KGW Sromowce Wyżne - piyrogi sromowskie, sromowski gornek, baraninę w jarzynach, herbatę pienińską i syrop sosnowy, nalewkę pokrzywówkę i borówkową; dla KGW Sromowce Niżne - piyrogi z pokrzywo i tworogio, piyrogi z rydzami, sołdre w chlebie, rajdlułe, nalewkę wiśniową; dla KGW Kluszkowce - bryje z cornyj mąki, fizoły na wendzonce, kluski z tartych gruli, pamułe, zupę miętową, pokrzywową i z prawdziwków, nalewkę żurawinową i orzechówkę; dla KGW Mizerna: salceson, kwaśnice zatrzepywaną jojkami, gałuski, borsc z fasolom, pamułe, nalewkę z kwiatu czarnego bzu; dla KGW Czorsztyn - gulasz czorsztyński, corne kluski, kluski z makiem, racuchy jarzynowe, kwas chlebowy, nalewkę pigwówkę i likier kawowy; dla KGW Huba - wode bryndzaną z grulami, pęcoki z golonkom, słodką kapustę, zupę z Lisówek, nalewkę z sosny; dla pań ze Słowacji (Kapuszany) – bandurceniki, fizolovo polifke s kolenom, nalewke orechowice i alkohol na ciepło (hriato); dla KGW Maniowy - pyncok na flakach, kapuste śtuchaną, solianke, sałate na serwotce, herbate ziołową, nalewkę z tarniny i z dzikiej róży.
Oceniane były nie tylko smaki ale wygląd potraw jak i całego zastawionego stołu, dobór naczyń, w których potrawy zaprezentowano. Panie z KGW wszystkie pojawiły się na konkursie w strojach regionalnych. Większość z nich wystąpiła też w krótkich, przygotowanych na tę okazję, programach artystycznych, co również miało wpływ na wynik konkursu. Te Koła otrzymały nagrody pieniężne w wysokości 1200zł. Koło z Mizernej, które na scenie nie wystąpiło, otrzymało nagrodę w wysokości 900zł. Dodatkowo Piotr Serafin dyr. OT ARR w Krakowie przyznał dla KGW Huba nagrodę w postaci wielofunkcyjnego robota kuchennego, zaś dwie nagrody w postaci sprzętu AGD otrzymało KGW z Kluszkowiec. Ufundowały je firmy "Jandura i spółka" i firmy Usługi Transportowe Greczek Czesław z Kluszkowiec.
Sponsorami imprezy byli: Pieniński Bank Spółdzielczy w Krościenku n/D, Firma Usługowo - Handlowa Jan Bukowski Maniowy ul. Mickiewicza 10, Polskie Stowarzyszenie Flisaków Pienińskich na Rzece Dunajec, Anna i Tomasz Dziurdzik Zajazd Czorsztyn-ski Maniowy u. Ks. A. Siudy 4, Firma Jabłoński spółka z Maniów, Firma Jandura i Spółka z Kluszkowiec oraz Usługi Transportowę Czesław Greczek z Kluszkowiec. Organizatorami wydarzenia byli jak byli Wójt Gminy Czorsztyn, Gminne Centrum Kultury w Kluszkowcach i mieszkańcy Maniów.
Konkursowi potraw i nalewek towarzyszył festyn (ze względu na warunki pogodowe przeniesiony do budynku remizy). Tłumnie zgromadzona publiczność miała okazję oklaskiwać występy: zespołu regionalnego Kapuszany ze Słowacji, zespołu regionalnego „Syćko gro” z Maniów, koncert gitarowy wykładowców warsztatów gitarowych edycji 2016 i programy artystyczne konkursowych KGW. Jako gwiazda wieczoru wystąpił zespół Megitza Trio.
Wśród gości na widowni znaleźli się starosta powiatu nowotarskiego Krzysztof Faber, dyrektor nowotarskiego Szpitala im. Jana Pawła II – Marek Wierzba oraz wójt Gminy Czorsztyn Tadeusz Wach. Wójt sprawił zebranym dużą niespodziankę występując na scenie razem z lokalnym zespołem „Syćko gro”. Imprezę poprowadził Artur Majerczak.
reklama
reklama