2021.07.01 15:36 / news / czytano 1289 / opinie 0
Temat bardzo aktualny w obliczu zbliżających się letnich dni oraz rosnącej wciąż popularności tego typu trunków. Piwa kraftowe od dłuższego już czasu zajmują zasłużone miejsce na rynku produkcji alkoholi, choć z samą produkcją masową mają niewiele wspólnego.
Piwa takie to przede wszystkim bogactwo różnorakich smaków oraz rzemieślnicze metody warzenia, które mają wpływ na jakość końcowego produktu. Co warto wiedzieć o piwach kratowych?
Czym sÄ… piwa kraftowe?
Warto na początek zaznaczyć, czym są
piwa kraftowe, a czym z pewnością nie są. Jak mówią sami wytwórcy tych trunków, piwa kraftowe to piwa wytwarzane z użyciem rzemieślniczych metod produkcji, przez małych, niezależnych producentów. To często osoby, które zaczynają wytwarzać swoje napoje od zera i metodą prób i błędów, najczęściej w domowych, czyli właśnie rzemieślniczych warunkach, dochodzą do smaku lub smaków, które odznaczają się niezwykłym bogactwem. Można śmiało rzec, że piwa kraftowe to jedne z najbardziej jakościowych trunków, jakie możemy zakupić.
Oczywiście duży nacisk kładzie się na rozróżnienie piw kratowych od piw produkowanych na skalę masową. Jeden produkt i drugi nie mogą być ze sobą zestawiane w tym samym rzędzie. Piwa kraftowe produkowane są przez osoby, które często znane są z imienia i nazwiska przez nabywców. Warzone są metodami rzemieślniczymi lub w niewielkich browarach, które są niezależne od koncernów.
Sama produkcja piw kratowych różni się znacznie od produkcji znanych marek piw, gdyż tutaj stawia się przede wszystkim na wysoką jakość półproduktów i produktów oraz jakość samego piwa. Są to receptury powstające często przez lata doskonalenia, dopieszczane w najmniejszych szczegółach, by zagwarantować wyjątkowy smak.
Różnorodność piw
Można zaryzykować stwierdzenie, że to właśnie wraz z popularyzacją piw kratowych zaczęła się w Polsce i na świecie większa możliwość wyboru piwa na rynku. Różni mali wytwórcy wprowadzili na rynek wiele ciekawych smaków, nic więc dziwnego, że coraz więcej konsumentów zainteresowanych jest ofertą rzemieślników.
Czy to piwo kraftowe?
Ostatnio toczą się również dyskusje na temat samej definicji piwa kraftowego. Choć sprawa z pozoru wydaje się jasna, niektóre wielkie koncerny próbują zawłaszczyć sobie ten termin, by skusić klientów do kupna swojego piwa. Niestety jest to szeroko krytykowana i nieetyczna praktyka. Piwa kraftowe wyróżniają się nie samym profilem smakowym (nie jest to podtyp piwa, jak na przykład piwo smakowe), a metodą produkcji. Zatem niemożliwym jest, by koncerny produkowały piwo metodami rzemieślniczymi. Warto uważać zatem na to, co wkładamy do naszego koszyka zakupowego, by później nie rozczarować się niepotrzebnie.