2020.12.01 16:31 / news / czytano 2474 / opinie 0
Chociaż w dzisiejszych czasach miód można znaleźć w każdym sklepie spożywczym, to bardzo często jakość takich produktów nie spełnia oczekiwań klientów. Czym zatem różnią się "sklepowe" miody od tych, które nazywane są naturalnymi?
1.Czy każdy miód jest dobry?
2.Dlaczego miód jest zdrowy?
3.Co wyróżnia naturalne produkty pszczele?
Jeżeli chcesz mieć pewność, że kupowany przez ciebie miód będzie miał nie tylko dobry smak, ale dodatkowo jego spożywanie będzie miało korzystny wpływ na twoje zdrowie, powinieneś zwrócić uwagę na kilka poniższych rzeczy.
Czy każdy miód jest dobry?
Na pierwszy rzut oka trudno zauważyć większe różnice pomiędzy różnymi słoikami miodu. Nie chodzi oczywiście o rodzaj, od którego może zależeć kolor. W praktyce jednak różnice są ogromne, co potwierdzają kontrole przeprowadzane przez Inspekcję Handlową. Okazało się, że jej pracownicy mieli zastrzeżenia prawie do co piątej skontrolowanej partii. Najczęściej miody dostępne w stacjonarnych sklepach mają niższą zawartość pyłku przewodniego, niż powinny zgodnie z obowiązującymi przepisami. Dodatkowo w wielu miodach wykryto związki chemiczne lub dodatek syropu cukrowego. Niektórzy sprzedawcy ponownie zlewają miód, co wymaga podgrzania go do odpowiedniej temperatury. Warto mieć świadomość, że przez tego typu działania produkt traci wszystkie swoje najważniejsze właściwości.
Dlaczego miód jest zdrowy?
Na szczęście nie trzeba narażać się na ryzyko związane z zakupem nieodpowiedniego miodu, bo wystarczy skorzystać z oferty małopolskich pasiek, aby trafić na wysokiej jakości produkty. Potwierdzają to
prawdziwe miody w spizarnia.schroniskosmakow.pl, które pochodzą od lokalnych pszczelarzy z wieloletnim doświadczeniem. W przeciwieństwie do innych producentów miodu tutaj nie stawia się na ilość, a na jakość. Dzięki temu bez względu na to, czy kupisz miód nektarowy, czy smakowy, na pewno spełni twoje oczekiwania, a jego skład będzie zgodny z opisem na etykiecie. Za tym, aby regularnie spożywać miód, przemawia nie tylko wyjątkowy smak, ale również to, że jest to jeden z najpopularniejszych produktów wykorzystywanych w medycynie naturalnej. Wynika to z bogatej zawartości składników aktywnych. Tym samym miód sprawdzi się między innymi podczas przeziębienia, wzmocni odporność organizmu oraz pomoże zwalczyć kaszel. Od lat znane są również antybakteryjne właściwości miodu. Trudno więc wskazać równie korzystny dla zdrowia produkt, który jednocześnie miałby tak dobry smak. Nic więc dziwnego, że naturalne miody stosowane są również jako składnik wielu potraw. Zaczynając od ciast, a na licznych marynatach do mięs kończąc. Cukier jest również zdrowym zamiennikiem dla cukru. Zanim jednak dodasz go do herbaty, powinieneś poczekać, aż napój ostygnie. Wiele osób popełnia błąd i dodaje miód do gorącej herbaty, nie zdając sobie sprawy z tego, że traci on swoje wyjątkowe właściwości w temperaturze przekraczającej 40 stopni.
Co wyróżnia naturalne produkty pszczele?
O ile nikogo nie trzeba zachęcać do stosowania miodu, wciąż nie każdy zwraca uwagę na jakość kupowanych produktów. Pamiętaj więc o tym, że naturalne miody ze sprawdzonych pasiek są smaczniejsze i zdrowsze. Największy wybór tego typu pyszności znajdziesz na stronie wspomnianego sklepu internetowego, gdzie dostępne są również miody BIO. Dużym zainteresowaniem wśród klientów cieszą się między innymi miody eukaliptusowe, pomarańczowe, mniszkowe, wrzosowe, leśne oraz gryczane. Każdy z nich charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem, a dzięki świetnemu opakowaniu w postaci klasycznego słoiczka z oryginalną etykietą nadają się również na prezent dla bliskich.