Redyk 2015 w Ochotnicy Górnej

Fot. Anna i Józef Czajka 2015.10.20 17:26 / news / czytano 1935 / opinie 0

Zakończenie sezonu pasterskiego odbyło się w Ochotnicy Górnej w dwóch odsłonach. 

W piątek 16 października br. miała miejsce prelekcja na temat tego, jak ludzie w Środkowej Azji potrafią żyć z przetwórstwa wełny górskich owiec. Prelegenci dzielili się także doświadczeniami związanymi z ochroną dziedzictwa mieszkańców Gór Tien Szan w Kirgistanie i wiedzą w zakresie współczesnych uwarunkowań pasterskich, tradycji i wyrobów naturalnych. Górale z Kirgistanu reprezentujący Fundację Min Kiyal, realizującą projekty artystyczno-edukacyjne poświęcone związkom tradycji, przyrody i rękodzieła, trafili do Ochotnicy dzięki współpracy z Fundacją Przyroda i Człowiek i prowadzili też warsztaty filcowania wełny. Warsztaty obejmują projekt dotyczący wymiany E-Motive, który realizowany pod nazwą "Aktywizacja społeczna wokół zasobów przyrodniczych i kulturowych".
 
Centralnym punktem obchodów był sobotni tradycyjny redyk, czyli zejście owiec z gór. O godzinie 14.00 wszyscy zgromadzili się najpierw w kaplicy na Jamnem, gdzie ks. Proboszcz dr Stanisław Kowalik odprawił Mszę świętą dziękczynną i góralską gwarą wygłosił kazanie. Po Mszy św. kierdel pod przewodnictwem bacy i juhasów zszedł z gór do centrum wsi. Redykowi towarzyszyła muzyka Ochotnych i tradycyjny śpiew pasterski. W amfiteatrze na skwerku, gdzie kontynuowano imprezę, odbyła się prezentacja filmu Wojciecha Jachymiaka na temat kampanii społecznej „Nie rzucim ziemi”, a goście z Kirgistanu dali pokaz wiązania tradycyjnego nakrycia głowy kobiet.
 
Nie obyło się także bez podziękowań, które baca Jarosław Buczek osobiście złożył swoim juhasom i osobom zaangażowanym w rozwój pasterstwa, a także gazdom, którzy udostępnili hale i powierzyli swoje owce pod jego opiekę. Całości towarzyszyło stoisko Fundacji Przyroda i Człowiek, oraz stoisko Posmakuj Gorcy, gdzie nie zabrakło miejscowych wyrobów z owczego i koziego mleka, a także wełny, czy przetworzonych bogactw runa leśnego, serwowanych głównie przez Bacówkę u Bucka. Całość zakończyły wspólne posiady i góralskie muzykowanie.




Autor: Teresa Plata
Zdjęcia: Anna i Józef Czajka
Dodaj do:


reklama

reklama

Nasi Partnerzy
Gmina Ochotnica Dolna Zwizek Podhalan w Polsce Miejski Ośrodek Kultury w Szczawnicy Moutain Touch
Polecane serwisy turystyczne
Pieniny Szczawnica Czorsztyn
Misja Pienińskiego Portalu Informacyjnego Pieninyinfo.pl;
Wspieranie turystyki, biznesu, edukacji, przedsięwzięć o charakterze sportowym, kulturalnym, prospołecznym, proekologicznym oraz podnoszenie poziomu i jakości wewnętrznej współpracy społeczności Pienin i najbliższych okolic.

Copyright © s.m.art since 2004
Korzystanie ze strony oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, niektóre mogą być już zapisane w przeglądarce. Więcej informacji można znaleźć w polityce plików cookie.X zamknij