2023.08.09 08:48 / news / czytano 1021 / opinie 0
Złociste miody, chrupiące pieczywo, aromatyczne wędliny, zachwycające wyglądem i smakiem ciasta, rozmaite przetwory kusiły gości smakiem i aromatem.
Małopolski Festiwal Smaku to prawdopodobnie najsmaczniejszy z festiwali naszego regionu. Wizytówką - bogatej w tradycje kulinarne Małopolski - były uginające się, od różnorodności potraw i produktów regionalnych, stoły.
W wydarzeniu wzięli udział Witold Kozłowski - Marszałek Województwa Małopolskiego, radni Sejmiku Województwa Małopolskiego: Tadeusz Arkit i Andrzej Wójcik, posłanka na Sejm Rzeczypospolitej Polskiej - Anna Paluch oraz mieszkańcy regionu i goście.
Na wszystkich chętnych czekały liczne atrakcje:
- regionalne przysmaki i specjały na kilkudziesięciu stoiskach małopolskich producentów
- pokazy gotowania na żywo w wykonaniu znakomitego szefa kuchni Andrzeja Polana,
- poczęstunek przygotowany przez lokalne koła gospodyń wiejskich,
- oryginalna oferta zaprezentowana przez wybrane Jednostki Województwa Małopolskiego,
- mnóstwo nagród w znanym i lubianym quizie wiedzy o Małopolsce, w którym każdy mógł sprawdzić swoją wiedzę o regionie
- fascynujące pokazy iluzjonisty oraz gry, konkursy i zabawy dla najmłodszych gości.
Święto regionalnych przysmaków odbyło się w niezwykłej scenerii: w bliskim sąsiedztwie najbardziej rozpoznawalnych atrakcji Małopolski: XIV-wiecznych ruin górujących nad Jeziorem Czorsztyńskim, a Pienińskim Parkiem Narodowym, w Sromowcach Niżnych, na polanie z widokiem na Trzy Korony.
Przy odrobinie fantazji nietrudno sobie wyobrazić dawnych gospodarzy zamku, ucztujących przy stołach pełnych mięsiwa, miodów i znakomitych win. Jak każde porządne ruiny, także i te czorsztyńskie mają swoje duchy, które – według legend – co jakiś czas nawiedzają historyczne mury. Dlatego bliskość i piękno gór to idealne miejsce do składania życzeń urodzinowych, które szybując w górę, z pewnością były usłyszane przez dobre duchy Pienin.
- Ogromnie się cieszę, że już po raz osiemnasty Małopolski Festiwal Smaku skupia wokół siebie małopolskich producentów żywności, jak również smakoszy, degustatorów i miłośników regionalnych specjałów. Małopolska to region o wyjątkowej tradycji kulinarnej, który może poszczycić się trzecim miejscem w Polsce pod względem liczby produktów tradycyjnych zgłoszonych na ministerialną listę. To właśnie dzięki takim wydarzeniom promujemy najwyższej jakości produkty z Małopolski, owoce ludzkiej pracy: rolników, pszczelarzy, masarzy, piekarzy czy sadowników - powiedział marszałek Witold Kozłowski.
Najbardziej wyczekiwanym punktem niedzielnego wydarzenia był wybór najsmaczniejszego produktu regionalnego i najsmaczniejszego dania. Wśród wystawców nagrodzeni zostali:
I MIEJSCE dla Góral Truck - Jagnięcina z rożna
II MIEJSCE dla Sekret Smaku - Pierogi z żeberkiem
III MIEJSCE dla Zarząd okręgowy PZŁ w Nowym Sączu - Rolada z dzika w sosie borowikowym, boczek z dzika, ogórek, papryka
Wyróżnienia otrzymali:
Juhas-bis - Surecki sądeckie
Piastrella - produkcja domowa - Żur - zakwas
Ekomiody Pasieka Morawskich - Miód lipowy w plastrze
Wśród kół gospodyń wiejskich, nagrodzone zostały:
I MIEJSCE - Koło gospodyń wiejskich Huba - Polędwiczki wieprzowe z sosem borowikowym z makaronem i tartym serem
II MIEJSCE - Koło gospodyń wiejskich Sromowce Niżne - Kiski grulane
III MIEJSCE - Koło gospodyń wiejskich Krośnica - Królik z pęcakiem w sosie kurkowym
Wyróżnienia otrzymały:
Koło gospodyń wiejskich Kluszkowce - Żeberka wieprzowe w kapuście
Koło gospodyń wiejskich Mizerna -Zupa bryndzano
Koło gospodyń wiejskich Zielony las - Ciecierzyca po grywołdzku z prowdziwkiem
- Gratuluję wszystkim laureatom i wyróżnionym - czujcie się współorganizatorami tego festiwalu. Bez waszego zaangażowania, włożonej pracy i zamiłowania do tradycji nie byłoby tego święta. Dziękuję również wszystkim gościom za wspaniałe spotkanie w niepowtarzalnej atmosferze. Miło jest widzieć, jak nastrój święta udziela się wszystkim uczestnikom festiwalu – dodał na zakończenie marszałek.
Piękna sceneria oraz wspaniała i wyjątkowa atmosfera, pomimo trudnych warunków atmosferycznych, towarzyszyła wszystkim obecnym do późnego wieczora. Małopolanie oraz goście bawili się, tańczyli i raczyli się najlepszym jadłem, tak samo, jak to ongiś bywało na tych ziemiach...
Zwieńczeniem wydarzenia, po dniu pełnym wrażeń, był koncert w wykonaniu Stowarzyszenia Muzyka Świata "Akord" wraz z Kołami Gospodyń Wiejskich oraz zabawa przy dźwiękach kapeli Ciupaga.
Przypomnijmy, że to nie koniec tegorocznej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku. Kolejne przystanki to Proszowice (3 września), Wolbrom (10 września) i Skawina (17 września), gdzie odbędzie się wielki finał.
Autor: oprac.red.
Źródło: malopolska.pl