Festiwal kulinarny Smak Pstrąga w Pieninach – trzecia edycja

Fot. Janusz Wojtarowicz 2013.06.02 22:45 / news / czytano 4984 / opinie 0

Siedmiu kucharzy walczyło na Dunajcu o głosy dwóch komisji oceniających przygotowane przez nich potrawy z pstrąga.

Trzecia edycja imprezy kulinarnej u podnóża Trzech Koron rozpoczęła się wczoraj Konkursem Uczniów Szkół Gastronomicznych połączonym z Dniem Dziecka. Dzisiaj w szranki stanęło siedmiu zawodowych kucharzy; Piotr Detka z Jurek Catering Kraków, Jakub Kasiński z Bistro Folk Limanowa, Łukasz Grabowski z Sali Bankietowej Alegra, Sebastian Szrom z La Rossa Oświęcim, Bartosz Pogorzałek z Olimpic Ustroń, Piotr Sady z Restauracji Palermo Kraków oraz Tomasz Waradzyn z Hotelu Nad Przełomem Sromowce Niżne. Ich celem było przygotowanie potrawy z pstrąga, tak aby zdobyć jak najwięcej punktów przyznawanych przez dwie komisje oceniające. Komisji Degustacyjnej - 40% wartości głosu oraz Komisji Technicznej - 60% wartości głosu. W skład pierwszej weszli przewodniczący Arkadiusz Ślusarenko szef kuchni Hotelu Park Inn w Krakowie i członkowie Grzegorz Zdeb z Culinary Consulting, ks. Paweł Bryś Kapelan Małopolskich Gastronomików, Michał Góra szef kuchni Hotelu Puro w Krakowie oraz Rafał Dorociuk członek Stowarzyszenia Małopolskich Cukierników i Kucharzy. Drugą tworzyli przewodniczący Marek Galica wiceprezes SMCiK i Marcin Parda, Regucki Piotr członkowie SMCiK oraz Fabrice Boulahouache szef kuchni Miguel Moreira. Patronat Honorowy nad imprezą objął Marszałek Województwa Małopolskiego Marek Sowa oraz Wójt Gminy Czorsztyn Tadeusz Wach.
 
Zawodowym kucharzom i uczestnikom festiwalu przygrywała rodzinna kapela z Łącka Wojtka Boguckiego grająca melodie m.in. góralskie, żydowskie, cygańskie. Podobnie jak dzień wcześniej odbył się pokaz udzielania pierwszej pomocy przeprowadzony przez krakowskie Stowarzyszenie Służba Świętego Łazarza LAZARUS. Każdy mógł skorzystać z bezpłatnego badania poziomu cukru, zmierzyć ciśnienie tętnicze lub wykonać EKG. Chętnych było zdecydowanie za mało, gdyż z badania EKG skorzystały tylko dwie osoby. Ratownicy medyczni i lekarz uświadamiali uczestników festiwalu na temat transplantacji narządów. Podczas kilkugodzinnego konkursu kulinarnego, dzieci i dorośli uczestniczyli w konkursach, które wymyślał prowadzący wodzirej Marcin Kruk z pomocą Mariusza Mirka - „Imadełka”. Nagrody dla najmłodszych ufundowała Agencja Rynku Rolnego. Dorośli wbijali gwoździe do drewnianej belki na czas, zwycięzcy otrzymywali kupon na darmową pizzę od właściciela Pizzerii Dunajec ze Sromowiec Niżnych. Każdy mógł skosztować zupy rybnej przygotowanej w dużym kociołku (ciekawostką jest, że mieszana jest ona flisacką spryzą), zjeść barana z rożna, specjalne ciasto flisackie, skosztować produktu z Mini Browaru Szczyrzyc. Dzieciom malowała twarze reprezentantka Mobilnego Salonu Kosmetycznego Kobieteria. 

Ceremonia wręczania dyplomów i nagród rozpoczęła się przed godziną szesnastą. - Gratuluję wszystkim uczestnikom, sam udział w konkursie jest docenieniem i sprawdzeniem swoich możliwości nie tylko na zapleczu kuchni - rozpoczął Michał Henzel, podziękował wszystkim sponsorom i współorganizatorom III festiwalu kulinarnego Smak Pstrąga w Pieninach i zaprezentował wyniki:
 
1. Bartosz Pogorzałek
2. Łukasz Grabowski
3. Jakub Kasiński
Wyróżnienie Sebastian Szrom
Dyplomy za udział w konkursie Piotr Detka, Tomasz Waradzyn i Piotr Sady

- Cieszę się bardzo, że impreza która rozpoczęła się przed dwoma laty tak się rozrasta. Wszystko nabiera rozpędu i rozmachu. Wielkie brawa dla pana Michała Henzela za serce i wkład w festiwal. Gratuluję wszystkim zawodnikom i uczestnikom, myślę że poziom był bardzo wysoki. Mam nadzieję, że nie skończy się na trzeciej edycji tylko Smak Pstrąga w Pieninach będzie trwał już zawsze - mówił po ogłoszeniu wyników i rozdaniu dyplomów oraz nagród Wójt Gminy Czorsztyn Tadeusz Wach. - Dziękuję wszystkim organizatorom w imieniu flisaków, dołączam się do podziękowań pana wójta. Bardzo udana uroczystość, już dzisiaj Stowarzyszenie Flisaków Pienińskich oferuje swoją pomoc przy organizacji festiwalu w latach kolejnych - dodał reprezentujący flisaków Stanisław Chmiel.

Organizatorami imprezy to Polskie Stowarzyszenie Flisaków Pienińskich na Rzece Dunajec oraz firma GASTRO-PACK Michał Henzel. Partnerami Honorowymi byli Wójt Gminy Czorsztyn Tadeusz Wach, Marszałek Województwa Małopolskiego Marek Sowa, Agencja Rynku Rolnego, Małopolska Organizacja Turystyczna, Krakowska Kongregacja Kupiecka, Krakowska Izba Turystyki, Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników, Szkoła Kajakarstwa Górskiego i Raftingu Retendo.




Autor: Oprac. red.
Zdjęcia: Janusz Wojtarowicz
Dodaj do:


reklama

reklama

Nasi Partnerzy
Gmina Ochotnica Dolna Zwizek Podhalan w Polsce Miejski Ośrodek Kultury w Szczawnicy Moutain Touch
Polecane serwisy turystyczne
Pieniny Szczawnica Czorsztyn
Misja Pienińskiego Portalu Informacyjnego Pieninyinfo.pl;
Wspieranie turystyki, biznesu, edukacji, przedsięwzięć o charakterze sportowym, kulturalnym, prospołecznym, proekologicznym oraz podnoszenie poziomu i jakości wewnętrznej współpracy społeczności Pienin i najbliższych okolic.

Copyright © s.m.art since 2004
Korzystanie ze strony oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, niektóre mogą być już zapisane w przeglądarce. Więcej informacji można znaleźć w polityce plików cookie.X zamknij