Jacek Żebracki i Marcin Miotk zaczęli już myśleć o zaatakowaniu szczytu

Fot. 2013.05.07 17:17 / relacja / czytano 1992 / opinie 0

Po ostatnim pobycie w obozie drugim na wysokości około 6700 m n.p.m., będący w bardzo dobrej dyspozycji Marcin Miotk i Jacek Żebracki zaczęli myśleć o zaatakowaniu szczytu. By zwiększyć swoje szanse zeszli regenerować siły poniżej bazy na 3000 m n.p.m.

Himalaiści mięli nadzieję, że 6 maja będzie dobra pogoda. Niestety na górze bardzo mocno wieje, wiatr osiąga prędkość 100 km/h i nic nie zapowiada zmiany aż do 15 maja. Marcin i Jacek wrócili do bazy 2 maja i nie wyszli w górę. 3 maja w nocy z bazy wyszli Agnieszka Bielecka i Jerzy Natkański. Ich planem jest poprawienie aklimatyzacji przed atakiem szczytowym, osiągnięcie wysokości co najmniej 7000 m n.p.m. i zejście do bazy. Tego samego dnia doszli do obozu pierwszego a 4 maja nie udało im się znaleźć zasypanych namiotów obozu drugiego na 6700 m n.p.m. i musieli prosić o schronienie w namiotach hiszpańskich 200 metrów niżej. Pozostali uczestnicy byli, albo przeziębieni i nie mogli wziąć udziału w tej akcji, albo liczyli na lepszą pogodę przebywając w bazie wyprawy.

W nocy z 6 na 7 maja zaplanowane było wyjście pozostałych członków zespołu z zamiarem odbudowania obozu drugiego i poręczowania do obozu trzeciego, Agnieszka Bielecka i Jerzy Natkański zamierzają wyjść do góry następnej nocy i wesprzeć poręczujący zespół.




Autor: Oprac. red.
Źródło: polskihimalaizmzimowy.pl
Dodaj do:


reklama

reklama

Nasi Partnerzy
Gmina Ochotnica Dolna Zwizek Podhalan w Polsce Miejski Ośrodek Kultury w Szczawnicy Moutain Touch
Polecane serwisy turystyczne
Pieniny Szczawnica Czorsztyn
Misja Pienińskiego Portalu Informacyjnego Pieninyinfo.pl;
Wspieranie turystyki, biznesu, edukacji, przedsięwzięć o charakterze sportowym, kulturalnym, prospołecznym, proekologicznym oraz podnoszenie poziomu i jakości wewnętrznej współpracy społeczności Pienin i najbliższych okolic.

Copyright © s.m.art since 2004
Korzystanie ze strony oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, niektóre mogą być już zapisane w przeglądarce. Więcej informacji można znaleźć w polityce plików cookie.X zamknij