2023.12.04 16:15 / news / czytano 917 / opinie 0
W listopadzie krościeński Zespół Szkół Zawodowych i Placówek zorganizował kolejną edycje kursu "Barista".
Kolejnych dziesięciu uczestników – uczniów Technikum oraz Szkoły Branżowej I stopnia, przez 30 godzin poznawało tajniki sporządzania aromatycznego naparu z ziaren kawy, zdobywało mnóstwo wiedzy teoretycznej o kawie jako roślinie, o jej uprawie, o sposobach i kolejnych etapach pozyskiwania ziaren nadających się do zmielenia i zaparzenia pysznej kawy.
Doświadczeni bariści twierdzą, że aby naprawdę poznać ten zawód i zdobyć odpowiednie umiejętności i wprawę, trzeba sporządzić ok 3000 filiżanek kawy! Takiej ilości nie udało się na kursie osiągnąć, ale każdy uczestnik przygotował co najmniej kilkanaście filiżanek kawy, więc każdy chociaż odrobinę się zbliżył do tego wyniku.
Kilka godzin poświęconych na podstawy latte art, czyli tworzenia obrazów na kawie, dało świetny efekt w postaci serduszek, gwiazdek, rozetek, listków.
Autor: oprac.red.
Źródło: ZSZiP