2013.05.15 21:20 / news / czytano 3897 / opinie 0
Najważniejszy cel tego programu to zwiększanie świadomości nt. zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie dziecka oraz przyczynianie się do obniżania poziomu niedożywienia dzieci w Polsce poprzez edukację.
Dużo mówi się o znaczeniu śniadania w codziennym żywieniu naszych dzieci, a to dlatego, że statystyki wciąż pozostają niezadowalające. Oto kilka przykładów;
- według badań (wywiady z wychowawcami klas 1-6 szkół podstawowych) przeprowadzonych w kwietniu 2011 r. przez Millward Brown SMG/KRC na zlecenie firmy Danone i Banków Żywności: - w blisko 40% klas 1-6 w polskich szkołach podstawowych są dzieci, które nie jedzą drugiego śniadania, - prawie ćwierć miliona (220 tys.) dzieci szkół podstawowych odżywia się w sposób niewystarczający dla ich prawidłowego rozwoju, np. wychodzą z domu bez śniadania, przychodzą do szkoły bez drugiego śniadania, nie jedzą codziennie obiadu, - ok. 130 tys. uczniów szkół podstawowych w Polsce skarży się z powodu niedożywienia;
- według badania „Zachowania i nawyki żywieniowe Polaków” przeprowadzonego w 2010 r. przez Centrum Badań Opinii Społecznej: - co piąty Polak rezygnuje z codziennego jedzenia śniadania, dotyczy to zwłaszcza uczniów i studentów (40%), - aż 20% osób poniżej 24 roku życia rezygnuje ze śniadania kilka razy w tygodniu, - co szósty uczeń czy student je śniadanie tylko sporadycznie lub w ogóle go nie jada;
Według badania IQS "Share of Stomach" zrealizowanego w grudniu 2009 roku na zlecenie firmy Danone: - 24% dzieci w wieku 6 – 11 lat w ciągu tygodnia nie je codziennie śniadania - 95% dzieci w wieku 6 – 11 lat w ciągu tygodnia nie je codziennie drugiego śniadania Jak widać, jest jeszcze dużo do zrobienia w zakresie zdrowego żywienia najmłodszych i młodzieży. Wierzymy, że nasz program „Śniadanie daje moc” przyczyni się do zmiany nawyków żywieniowych i większej dbałości o spożywanie śniadania – w domu i szkole.
W celu zmobilizowania uczniów do zabierania śniadania do szkoły, zamiast objadania się niezdrowymi produktami, które najczęściej nabywane są w sklepikach szkolnych, w Zespole Placówek Oświatowych w Łapszach Niżnych organizowane jest wspólne śniadanie z uczniami w klasie. Na kilka minut przed końcem lekcji, w każdy pierwszy czwartek miesiąca około godz. 10.25, uczniowie wraz z nauczycielami spożywają w klasach przyniesione przez siebie „zdrowe” drugie śniadanie. Dzieci przynoszą chętnie do szkoły gotowe kanapki, owoce (jabłka, banany, mandarynki, pomarańcze), warzywa (pomidory, ogórki, marchewki), jogurty do picia, soki w kartonikach, wodę w butelkach czy herbatę w termosach.
Pomysł ten jest doskonałą okazją do dzielenia się posiłkiem z kolegą, do podpatrzenia, co inni jedzą na śniadanie, ale przede wszystkim, aby dzieci były zdrowe i miały energię do nauki i zabawy.
Autor: Oprac. red.
Źródło: ZPO Łapsze Niżne, sniadaniedajemoc.pl
Zdjęcia: Arch. szkoły