2023.10.23 14:09 / news / czytano 608 / opinie 0
Blisko 10 lat młodzież Zespołu Szkół Zawodowych i Placówek w Krościenku n.D zaprasza młodszych kolegów z pobliskich szkół na wspólne warsztaty wypiekania chleba, bułek i słodkich przekąsek.
Stół nakryty smakołykami stoi w Zespole Szkół Zawodowych i Placówek w Krościenku n.D. Zasiadają przy nim uczniowie, nauczyciele i instruktorzy, by zjeść upieczony przez siebie chleb. Szkoła w Krościenku podczas ogólnopolskiej akcji Tydzień Chleba promuje się unikatowymi warsztatami.
- Co roku o tej porze zapraszamy do naszej szkoły dzieci i młodzież z pobliskich szkół. Cieszymy się, że możemy pokazać im tajniki przygotowania ciasta chlebowego. Dodatkowo nasi goście dowiadują się o jego tradycyjnym i nowoczesnym wypieku, by później móc degustować to, co sami przygotowali - mówi Maciej Czaja dyrektor Zespołu Szkół i Placówek w Krościenku n.D.
Wspólne warsztaty uczniów klas o profilu gastronomicznym to ciekawa inicjatywa, która owocuje wysokim zainteresowaniem ofertą edukacyjną i naborem do szkoły. Obecnie w klasach branży gastronomicznym uczy się 140 uczniów. Krościeński Zespół Szkół Zawodowych i Placówek kształci w sumie blisko 400 uczniów w zawodach technik informatyk, technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych, organizacji turystyki oraz kucharz, cukiernik i klasie wielozawodowej.