Czas na smaki regionalne - na początek pstrąg

Fot. 2018.10.09 08:42 / news / czytano 2412 / opinie 0

Pomysłów na serwowania pstrąga jest wiele, w minioną sobotę uczestnicy warsztatów kulinarnych organizowanych przez OSP Kąty w gminie Krościenko n.D przygotowali i smakowali pstrąga na trzy sposoby.

Był pstrąg ze szczawiem, tatar z pstrąga z oscypkiem, pstrąg z boczkiem i śliwkami, ale i gołąbki z kaszą pęczak i grzybami i coś na słodko czyli kołoc. Pięknie wyglądało, a jeszcze lepiej smakowało jak zapewniają organizatorzy i uczestnicy warsztatów  pn. "Czas na smaki regionalne" - zachowanie i kultywowanie lokalnego dziedzictwa kulturowego, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej.
 
Do tej pory odbyły się dwa spotkania, podczas pierwszego dużo było o tak zwanej etykiecie stołu, języku i zasadach obsługi savoir-vivre, podczas drugiego spotkania przyszedł czas na pracę. Od teraz co tydzień uczestnicy zmierzą się z przygotowaniem potraw tradycyjnych, lokalnych, które przecież zawsze dobrze smakują lecz niejednokrotnie zapomina się jak je przygotować. W planach jest bigos po krościeńsku, trzęsionka, kulasa, chleby, pierogi na wiele sposobów, mięsa, placki a nawet nugat śliwkowy ze śliwowicą. 
 
Warsztaty potrwają do połowy listopada. 




Autor: mw
Dodaj do:


reklama

reklama

Nasi Partnerzy
Gmina Ochotnica Dolna Zwizek Podhalan w Polsce Miejski Ośrodek Kultury w Szczawnicy Moutain Touch Poxitel
Polecane serwisy turystyczne
Pieniny Szczawnica Czorsztyn
Misja Pienińskiego Portalu Informacyjnego Pieninyinfo.pl;
Wspieranie turystyki, biznesu, edukacji, przedsięwzięć o charakterze sportowym, kulturalnym, prospołecznym, proekologicznym oraz podnoszenie poziomu i jakości wewnętrznej współpracy społeczności Pienin i najbliższych okolic.

Copyright © MAPI
Korzystanie ze strony oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, niektóre mogą być już zapisane w przeglądarce. Więcej informacji można znaleźć w polityce plików cookie.X zamknij